Menu

Tak Jak Lubię By Marciocha

Słowem: Dekoracja Raz !

Cookies emergency

takjaklubiebymarciocha

Prawie każdy - choćby od czasu do czasu- lubi zjeść coś słodkiego. Zazwyczaj w przypływie złego humoru większość sięga po czekoladę, inni zabierają się za pieczenie ciast, ciasteczek, tart i tortów...I dzisiaj mam kilka podpowiedzi dla tych "innych" ;) Moje ostatnie doświadczenia z wypiekami zmusiły mnie do szukania porad i wskazówek: jak upiec idealne ciasto... Rzecz wbrew pozorom nie jest taka prosta, a na jakość i smak naszych wypieków ma wpływ nie tylko temperatura w piekarniku, forma, w której pieczemy ale również czystość piekarnika i moc grzałek. Doświadczone gospodynie wiedzą, że prócz dobrego przepisu i wysokiej jakości produktów liczy się również dobrze dobrana temperatura oraz czas pieczenia. Po moim przedostatnim zakalcu naczytałam się mnóstwa porad i podpowiedzi odnośnie domowego cukiernictwa :) Materiału zgromadziłam na tyle, żeby powstał z tego mam nadzieje pomocny wpis, który będzie zawierał wszelkie odpowiedzi na nurtujące Was pytania. Jako bonus przygotowałam dla Was mała ściągawkę w dwóch wersjach do wyboru (można wydrukować oprawić w ramkę i korzystać w kuchennym zaciszu). Na początek kilka tipów o formach. Do każdego rodzaju ciasta zaleca się inny sposób przygotowania formy:

  • do drożdżowego - formę smaruje się tłuszczem (masłem lub margaryną). Wypełnia się ją ciastem do polowy
  • do kruchego - nie smaruje się formy tłuszczem lecz tylko posypuje mąką
  • do półkruchego zagniatanego - formę smaruje się tłuszczem
  • do ciast ucieranych- dobrze jest wysmarować ją tłuszczem i posypać bułką tartą/mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia
  • do pierników - formę należy wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia i oprószyć mąką
  • do biszkoptów należy formę starannie wysmarować tłuszczem (bez boków) i posypać bułką tarta, formę wypełniamy do połowy
  • do serników smaruje się formę tłuszczem i posypuje bułką tarta/mąką/kaszą manną

Ok teraz dla wyjaśnienia dla zrozpaczonych gospodyń jeśli ciasto nie wyszło lub nie rośnie...kilka przyczyn co i jak...

 cookies

cookies_2_2I na sam koniec ściągawki z czasem i temperaturą wypiekania ciast. Do pobrania w przeznaczonej do tego zakładce ;) Ściągi do użytku domowego jak zwykle nie zgadzam się na kopiowanie.

Buziaki

Marta

 

cookies_e

cookies_2

© Tak Jak Lubię By Marciocha
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci